Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Jouw betrouwbare autoriteit in keuringen

Bij veel ondernemingen spelen heftrucks een cruciale rol bij het verplaatsen en opslaan van zware lasten. Hoewel deze machines onmisbaar zijn voor efficiënt werken, brengen ze ook bepaalde risico’s met zich mee. Om de veiligheid te waarborgen, heeft de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo) in veel landen richtlijnen en regelgeving opgesteld met betrekking tot het keuren van heftrucks. In dit artikel sommen we 4 punten op waarom het keuren van heftrucks verplicht is volgens de Arbo en welke voordelen dit met zich meebrengt.

1

Bescherming

Het belangrijkste doel van het keuren van heftrucks is het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van bestuurders. Heftrucks zijn krachtige machines die gevaarlijk kunnen zijn als ze niet goed worden onderhouden of als er gebreken optreden. Door periodieke keuringen uit te voeren, kunnen potentiële defecten en slijtage vroegtijdig worden opgespoord, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk wordt verminderd. Dit draagt bij aan het creëren van een veilige werkomgeving en bescherming van werknemers tegen letsel.
2

Voorkomen van materiële schade

Naast het beschermen van werknemers, helpt het keuren van heftrucks ook bij het voorkomen van materiële schade. Heftrucks worden vaak gebruikt om waardevolle ladingen te verplaatsen, zoals pallets met producten of gevoelige apparatuur. Als een heftruck defect raakt of niet goed functioneert, kan dit leiden tot het vallen van ladingen, beschadiging van goederen of zelfs schade aan het magazijn of de infrastructuur. Door periodieke keuringen uit te voeren, kunnen potentiële problemen tijdig worden geïdentificeerd en verholpen, waardoor onnodige schade en kosten worden voorkomen.
3

Naleving van de wetgeving

De Arbo-wetgeving stelt verplichte veiligheidsnormen en richtlijnen op voor werkgevers om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Het keuren van heftrucks en ander intern transport materieel is een belangrijk onderdeel van deze wetgeving en het niet naleven ervan kan leiden tot juridische consequenties. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat hun heftrucks periodiek worden gekeurd en voldoen aan de veiligheidsnormen. Door te voldoen aan deze verplichtingen tonen werkgevers hun inzet voor veiligheid en kunnen ze mogelijke rechtszaken en boetes voorkomen.
4

Verlenging van de levensduur van heftrucks

Het regelmatig keuren van heftrucks draagt bij aan het behoud en de verlenging van de levensduur van deze machines. Tijdens de keuring kunnen eventuele mechanische problemen of slijtage worden vastgesteld en verholpen voordat ze ernstige schade veroorzaken. Door proactief onderhoud uit te voeren, kunnen werkgevers de levensduur van hun heftrucks verlengen, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn. Het voorkomen van grote reparaties of vroegtijdige vervanging van heftrucks leidt tot een efficiëntere werking en verhoogde productiviteit.

Conclusie:

Het keuren van heftrucks is een essentiële factor om te voldoen aan de Arbo-wetgeving. Het beschermt werknemers tegen letsel, voorkomt materiële schade, zorgt voor naleving van de wetgeving en verlengt de levensduur van de heftrucks.

Waarom uw machine bij Koers heftruck service keuren?

 Meer dan 25 jaar ervaring in service en onderhoud;
 Multibrand, wij onderhouden niet alleen de merken waar we importeur of dealer van zijn;
 Snelle response, in veel gevallen kunnen we u dezelfde dag al komen;
 We denken niet in problemen maar in oplossingen.

Maak direct een keuring afspraak!