Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Alles wat u moet weten over heftrucks en de kentekenplicht.

Met het oog op veiligheid en regelgeving is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kentekenplicht voor heftrucks. In dit artikel zullen we de regels omtrent de kentekenplicht bespreken, evenals welke machines wel en welke geen kenteken nodig hebben.

Wat is de kentekenplicht voor heftrucks?

De kentekenplicht voor heftrucks is ingevoerd om de verkeersveiligheid te waarborgen en om inzicht te krijgen in de aantallen en de eigenschappen van heftrucks op de weg. Het kentekenbewijs geeft informatie over het voertuig en de eigenaar, vergelijkbaar met kentekens voor auto’s en vrachtwagens.

Regels omtrent de kentekenplicht:

Heftrucks die op de openbare weg rijden, zijn onderworpen aan de kentekenplicht. Dit betekent dat ze moeten worden geregistreerd bij de relevante overheidsinstanties en een geldig kentekenbewijs moeten hebben.

Criteria:

Niet alle heftrucks hoeven echter een kenteken te hebben. Alleen heftrucks die voldoen aan specifieke criteria moeten worden geregistreerd.

We hebben een makkelijke beslisboom gemaakt die kunt u hier downloaden en controleren of uw heftruck een kenteken nodig heeft.

Voordelen van de kentekenplicht:

Verhoogde verkeersveiligheid: Met geregistreerde heftrucks kunnen verkeersautoriteiten beter toezicht houden op het aantal heftrucks op de weg en de naleving van de verkeersregels.

Betere traceerbaarheid: In geval van diefstal of ongevallen kunnen geregistreerde heftrucks gemakkelijker worden getraceerd en geĆÆdentificeerd.

Efficiƫntere handhaving: Door kentekens kunnen verkeersovertredingen door heftrucks beter worden gecontroleerd en beboet.

 

HOE HEFTRUCK KENTEKEN AANVRAGEN?

Vanaf 1 januari 2022 kan registreren alleen nog na een keuring. Dit kan op een RDW-keuringsstation.