Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Waar gehakt wordt, vallen spaanders, luidt het gezegde. Toch moeten gevaarlijke situaties zoveel mogelijk vermeden worden, zodat de bestuurder van een heftruck of ander intern transport zijn taken veilig kan uitvoeren. Daarom zijn interne transportmiddelen die meer dan een kwartslag kunnen kantelen – zoals heftrucks – tegenwoordig voorzien van allerhande veiligheidsvoorzieningen. Wij noemen een stabilisatiesysteem, roll-over-protection en veiligheidsbeugels om te voorkomen dat een heftruck kantelt. Vaak zijn ook constructies aangebracht die, in geval een heftruck onverhoopt toch kantelt, moeten voorkomen dat de bestuurder bekneld raakt tussen het transportmiddel en obstakels in de omgeving.

Veiligheid verplicht

Een heftruck moet een veilige werkplek zijn en de bestuurder en zijn eventuele bijrijder voldoende bescherming tegen letsel te bieden. De doelmatigheid van deze veiligheidsvoorzieningen staat of valt met de omstandigheid dat de bestuurder niet onvrijwillig de machine verlaat bij een ongeval of kantelen van de machine. Daarom is het gebruik van een veiligheidsgordel in een heftruck al sinds 2002 wettelijk verplicht.
Een werkgever is eindverantwoordelijk als het gaat om de mogelijkheid een veiligheidsgordel te dragen. Hij zal de bestuurders van zijn intern transport dan ook moeten wijzen op de draagplicht van een gordel.
Mocht een werknemer hardnekkig weigeren een gordel te dragen tijdens zijn werkzaamheden op de heftruck en als gevolg van een ongeluk letsel oploopt, dan moet werkgever kunnen aantonen alles gedaan te hebben om veilige omstandigheden voor zijn bestuurders mogelijk te maken.